Banana

Iako je Papua Nova Gvineja bila prva koja je pripitomila banane, sada se proširila u oko 135 zemalja. Širom sveta se proizvodi više od 1000 sorti banana. U 2016, skoro 28 odsto svetske proizvodnje banana dolazilo je iz Indije i Kine.

 

Poboljšavajući zdravlje i smanjujući rizik od pothranjenosti, banana ima snažan potencijal za očuvanje zdravlja. Bogat je ugljenim hidratima, dijetalnim vlaknima, određenim vitaminima i mineralima i mnogim bioaktivnim fitokemikalijama koje promovišu zdravlje. Banane su bogate gvožđem, pa se mogu preporučiti i onima koji pate od anemije.

 

Banana takođe ima antidijarealno, antiulcerogeno i antioksidativno dejstvo. Zbog toga se koristi u posebnim dijetama gde je neophodna lakoća svarljivosti, malo masti, minerala i vitamina.

 

Zdravstvene prednosti korišćenja proizvoda od zelene banane u vezi sa gastrointestinalnim simptomima/bolestima, metabolizmom glikemije/insulina, kontrolom telesne težine i komplikacijama na bubrezima i jetri koje su povezane sa dijabetesom.

 

Banana smanjuje glad i nedostatak u ishrani, poboljšava apetit za drugu hranu, poboljšava fizičko zdravlje i daje energiju, podržava kognitivni i socioemocionalni razvoj.


  • Site
  • Shop